Среда, 24.04.2024, 00:32
Приветствую Вас Гость
Главная | Регистрация | Вход
Мой сайт
Главная » 2012 » Сентябрь » 11 » Грудне Молоко
22:45
Грудне Молоко
Зціджування грудного молока

Існує ціла низка ситуацій, коли необхідно зціджувати грудне молоко для:
• збереження і підтримки лактації при наявності тимчасових протипоказань для грудного вигодовування з боку матері або дитини;
• годування дитини з низькою вагою тіла;
• здійснення правильної техніки годування при переповненій щільній молочній залозі
• полегшення стану жінки при нагрубанні молочної залози, розвитку лактостазу;
• годування хворої дитини , яка не може висмоктати достатню кількість молока;
• годування дитини грудним молоком , якщо мати працює або вчиться;
• змащування молозивом або молоком сосків і ареоли з метою попередження утворення тріщин або їхнього лікування;
• стимуляції лактації при недостатній кількості молока у матері.
Всі матері повинні вміти зціджувати молоко. Вони можуть почати вчитися цьому ще під час вагітності й практикуватися відразу ж після народження дитини.

Ручне зціджування грудного молока

Ручне зціджування — найбільш корисний і доступний метод. Він не вимагає додаткових пристосувань, тому жінка може зціджуватися де завгодно й у будь-який час. Зціджувати молоко вручну легше, коли груди м'які. Коли груди щільні й болючі, це робити складніше. Жінка повинна зціджувати молоко самостійно. Хто-небудь інший може легко заподіяти їй біль.
Підготовка посуду для зцідженого молока полягає в її знезаражуванні. Чашку, склянку або іншу ємність із широким горлечком миють водою з милом, потім посуд кип'ятять або наливають у неї окріп і тримають кілька хвилин.

Зціджування ефективно тільки тоді, коли спрацьовує рефлекс окситоцина, і молоко може вільно випливати із грудей. У випадку нагрубання грудей окситоцину складно проникати в м'язові клітки й змушувати їх скорочуватися.
Для спрацьовування окситоцинового рефлексу під час зціджування:
- мати повинна перебувати в спокійній обстановці
- корисно перед зціджуванням випити теплий заспокійливий напій (але не каву).
- можна прикласти до грудей теплий рушник або прийняти теплий душ
- на початку зціджування потрібно обережно зробити легкий масаж грудей в напрямку до соска
- зробити жінці масаж спини протягом 2-3 хвилин



Як зціджувати молоко
Навчання жінки техніці зціджування грудного молока руками складається з наступних етапів:
• ретельно вимити руки;
• зайняти зручне положення (сидячи або стоячи), тримаючи підготовлений посуд недалеко від грудей;
• покласти великий палець ЗВЕРХУ соска та ареоли, а вказівний палець - НИЖЧЕ соска та ареоли навпроти великого пальця, останніми пальцями підтримувати молочну залозу.
• злегка натиснути великим та вказівним пальцями на залозу у напрямку до грудної стінки;
• великим і вказівним пальцями натиснути на ділянку залози за навколососковим кружечком , де відповідно розташовані молочні синуси
• по черзі натискати і відпускати, не відриваючи пальці від залози (процедура не повинна викликати біль, якщо виконується правильно);
• подібним чином зцідити молоко з боків, щоб випорожнити всі сегменти залози ( змінити розташування пальців на залозі)
• руки повинні бути сухими (використовувати серветку з м’якої тканини), уникати тертя шкіри пальцями;
• уникати здавлювання самих сосків, яке не забезпечує отримання молока;
• тривалість зціджування однієї залози складає не менш, ніж 5-6 хвилин, потім виконується зціджування другої залози, потім обидві повторно. В цілому процедура займає 20-30 хвилин, особливо в перші дні після пологів.

Якщо при зціджуванні виникає біль - техніка зціджування неправильна. Спочатку молоко випливати не буде, але після натискання кілька разів молоко почне капати. Якщо рефлекс виділення молока активний, воно буде текти струмками. У такий же спосіб варто натискати на ареолу з бічних сторін, щоб переконатися, що молоко зціджене із всіх сегментів грудей.
Пальці не повинні сковзати по шкірі. Не слід стискувати сосок. При натисканні або витягуванні його молоко зціджуватися не буде, як і при захопленні дитиною під час ссання одного соска.

-Для достатнього зціджування молока потрібно 20-30 хвилин, особливо в перші дні, коли виробляється зовсім небагато молока. Важливо не намагатися зціджуватися швидше.
-Для годування недоношеної або хворої дитини мати повинна зціджувати молоко перед кожним годуванням стільки молока, скільки зможе, як правило, кожні 3 години, або 8 разів у добу.
-Для полегшення нагрубання грудей зціджувати молоко треба стільки, скільки необхідно для того, щоб у груді не було неприємних відчуттів, а соски були розтяжними, щоб дитина могла вільно ссати груди. Деяким матерям доводиться зціджуватися перед кожним годуванням, а іншим — один - два рази в день. Через кілька днів нагрубання пройде й необхідність у зціджуванні відпаде.
При вираженому нагрубанні грудей для зціджування можна вдатися до допомоги молоковідсмоктувача. Використання його, як і зціджування вручну, стимулює рефлекс окситоцина. Користуватися молоковідсмоктувачем легше тоді, коли груди повні.
Шприцевий молоковідсмоктувач.


Важливо, щоб кожна мама, що годує, уміла зціджувати молоко вручну й не вважала, що молоковідсмоктувач їй необхідний.

Зберігання зцідженого молока
• Чисте свіжезціджене молоко повинно зберігатися в стерильній, щільно закритій банці або в контейнері, обов’язково в темному місці. Терміни зберігання залежать від температури, при якій зберігається зціджене молоко:
– без холодильника при +18-20ºС не більше 12 годин
– в основній камері холодильника при +4-5 ºС – до 72 годин
– в морозильній камері при мінус 18-20 ºС – до 4 місяців.
• Заморожувати молоко для зберігання потрібно у невеликій кількості.
• Для того, щоб молоко розтануло його треба поставити в основну камеру холодильника, або проводити розморожування при кімнатній температурі. Після цього його можна зберігати в звичайній камері холодильника іще 48 годин.
• Підігрівати холодне молоко для годування краще повільно в теплій воді і тільки до кімнатної температури.
• Категорично не можна використовувати для нагрівання мікрохвильові печі.
• При підозрі на інфекцію молоко підлягає кип‘ятінню.

Гігієна жінки, яка годує грудьми
Годування грудьми вимагає виконання певних гігієнічних навичок. В той же час, мити груди до і після кожного годування , як це рекомендувалося раніше, недоцільно , тому що така обробка молочних залоз призводить до руйнування природного захисного шару секрету залоз Монтгомері, який підтримує шкіру в здоровому стані і захищає від інфекцій. При частому митті грудей з милом шкіра пересушується, що може стати причиною утворення тріщин на сосках. Крім того, при вигодовуванні за потребою (особливо в перші тижні і місяці після пологів), коли частота годувань сягає 10-12 разів на добу, миття грудей перед і після годування просто фізично неможливе і подібна рекомендація медиків може значно ускладнити грудне вигодовування і навіть стати причиною відмови матері годувати дитину грудьми.
Для збереження здорової шкіри грудей потрібно після годування обробляти сосок і ареолу «пізнім» молоком. Мити груди потрібно під час щоденного прийняття душа або ванни. Слід також часто змінювати білизну, особливо бюстгальтер, доцільно також використовувати спеціальні прокладки в бюстгальтер , які зберігають білизну сухою.
Обов’язковим і головним правилом гігієни є миття рук перед кожним годуванням, після відвідування туалету та зміни пелюшок.
Просмотров: 2501 | Добавил: нік | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный хостинг uCoz