Пятница, 29.03.2024, 12:42
Приветствую Вас Гость
Главная | Регистрация | Вход
Мой сайт
Главная » 2012 » Сентябрь » 11 » Самозвіт
22:29
Самозвіт
Самозвіт про пророблену роботу по дитячому стаціонару

Структура дитячого ввідділення Іллінецької ЦРЛ

Дитяче відділення знаходиться на другому поверсі сучасної будівлі, що знаходиться в центрі будівельного комплексу ЦРЛ. Це нова забудова, відкрита в 1997році. Прилегла територія благоустроєна, милують око дві великі клумби, засаджені сезонними багаторічними квітами, які в теплу пору року буяють різнобарв’ям .Знаходиться відділення над цокольним поверхом. В приміщення ведуть два входи: центральний-ізольований та запасний-з боку відділення швидкої допомоги .Згідно графіка щорічно проводяться планові ремонти. Обсяг капіталовкладень ,необхідний на ремонт, закладається в бюджет лікарні. На базі дитячого відділення Іллінецької ЦРЛ розгорнуто 15 ліжок, які розміщені в 5 напівбоксах, що вміщають 10 палат;мають місце ординаторська, сестринська, кабінет старшої м/с, їдальня, кімната відпочинку медперсоналу, фізкабінет, палата інтенсивної терапії та господарчі приміщення, інгаляторій, кімната для відвідування хворих ,ігрова , ванна кімната. В кожному напівбоксі розташовані санвузли, функціонує санвузол для медпрацівників та загального користування . Відділення забезпечене централізованим водопостачанням, каналізацією та опаленням, а також міським телефоном. Приміщення естетично оформленні з використанням живої та штучної зелені, представлена тематична наглядова агітація, санітарні бюлетені ,оформлений куточок харчування дітей. Відділення оснащене необхідною кількістю меблів, санітарно-технічною апаратурою, м’яким та твердим інвентарем згідно норм .
Устаткування:
1.палати для перебування хворих : відповідна кількість ліжок, тумбочок та стільців, шафа для одягу.
2.палата інтенсивної терапії: куточок з повним обсягом медикаментів для надання невідкладної допомоги, електровідсмоктувач -ОХ 10 ,мішок Амбу ,апарат Боброва , стіл, тумбочка, стілець, штативи .Оформлено стенд по наданню допомоги при невідкладних станах.
3.фіз.кабінет: іонофорез ,інгалятори (мусон –ІМ ,масляний –ПАІ2 ) ,апарат УВЧ , індивідуальні інгалятори .
4.санітарно-побутові кімнати для медперсоналу: шафи (окремо для спеціального та власного одягу), стіл, диван,два крісла .
У відділення госпіталізуються діти від 0 до 18 років в плановому та ургентному порядку ; запроваджено циклічність госпіталізації хворих з урахуванням часу госпіталізації , віку дитини і патології ,що дозволяє попередити реінфекцію . Обов’язкове провітрювання та кварцування палат згідно графіка, дотримання температурного режиму (контролюється за допомогою термометрів , які є в кожній палаті та коридорі ), достатньо природного та штучного освітлення .

Персоналом дитячого відділення постійно проводиться робота по програмі ”Школи відповідального батьківства”. Широко використовуються методи фізіотерапії ,массажу ,фітотерапії ,ЛФК,арттерапії ,ароматерапії. Регулярно проводиться роз’яснювальна робота по дотриманню режиму , дієти , достатнього медикаментозного лікування ,виконання рекомендацій щодо еффективної реабілітації та диспансерного спостереження . Важливе значення надається формуванню у дітей навиків особистої гігієни як профілактики різноманітних захворювань. Регулярно випускаються санітарні бюлетені на актуальну тематику.

Штати дитячого відділення

Штати встановлено за діючими посадовими нормативами
Таб . 1
штати ставки зайнято Фізичні особи
Завідуюча відділенням 0,75 0,75 1
Старша медсестра 1,0 1,0 1
Палатні медсестри 5,0 5,0 6
Палатні молодші медсестри 5,0 5,0 4
Буфетниця 0,5 0,5 1

Професійна підготовка медсестер
Таб. 2
П.І.П Стаж роботи Наявна категорія Рік атестації
Дідик Л.В. 36 вища 2008
Олійник Н.І. 32 вища 2007
Сігнаєвська М.С. 38 вища 2007
Бохонько Н.М. 38 -
Кондрашкіна С.В. 11 вища 2008
Загородня О.О. 24 вища 2005

Як свідчать наведені в таблиці дані , медсестри дитячого відділення вчасно і регулярно підвищують свою кваліфікацію та мають належну професійну підготовку .

Організація роботи зав. відділенням

1. Адміністративно-управлінська діяльність:
- організація адміністративно-господарської діяльності ;
- взаємовідносини з вещестоячими органами управління (головний лікар лікарні , заступник головного лікаря по медичній частині , районний педіатр ) ;
- організація сумісної роботи з комісіями та радами лікарні ;
- поточне та перспективне планування роботи відділення ;
- впровадження нових методів управління , нових форм і передового досвіду у відділенні.

2.Робота з кадрами
- підготовка резерву , розстановка і раціональне використання кадрів ;
- ідейно-виховна робота ;
- підвищення кваліфікації середніх і молодших медпрацівників у відділенні ;
- організація роботи по охороні праці ;
- навчання медпрацівників правовим і економічним основам охорони здоров’я ;

3.Планово-економічна діяльність :
Організація роботи по ефективному використанню та збереженню кадрів , матеріальних ресурсів та ліжкового фонду , залученню позабюджетних коштів з метою поповнення матеріальної бази відділення.

4.Організація обліково-звітної діяльності :
- робота з медичною документацією ;
- аналіз роботи відділення ;
- аналіз видачі л/л .

5. Організація госпіталізації дітей :
- взаємодія з відділенням загальної практики та сімейної медицини поліклінічного відділення ЦРЛ ,відділенням швидкої допомоги ; приймальним ,інфекційним відділеннями , відділенням реанімації та анестезіології , відділеннями ОДКЛ та іншими лікувально-профілактичними установами в забезпеченні планової , екстреної та з метою реабілітації госпіталізації дітей .

6. Організація лікувально-діагностичного процесу :
- організація своєчасного і якісного обстеження хворих в стаціонарі ,правильності постановки діагнозу ;
- забезпечення своєчасного обстеження лікарями суміжних спеціальностей ;
- забезпечення повноти лікування по основному захворюванню та супутній патології ;
- організація інтенсивної терапії ;
- забезпечення лікувально-охоронного режиму у відділенні ;
- впровадження нових методик по одстеженню та лікуванню хворих ;
- контроль за правильним використанням медичної апаратури , медикаментів ;
- організація раціонального і дієтичного харчування дітей .

7. Організація санітарно-освітньої роботи :
- проведення тематичних занять з персоналом відділення по дотриманню санітарно-гігієнічного режиму у відділенні ;
- контроль за проведенням середнім медперсоналом занять з батьками хворих дітей по програмі «Школи відповідального батьківства» ;
- контроль за проведенням середнім медперсоналом занять з дітьми на предмет гігієнічного виховання.

8. Господарська діяльність :
- організація контролю за використанням медичної апаратури , медикаментів , твердого та м’якого інвентарю .
- організація проведення ремонтів у відділенні .

При такій багатоплановості питань , які вирішуються , є очевидним важливість чіткої організації роботи завідуючої відділенням , старшої медичної сестри та персоналу відділення.
Щорічно ( на початку року ) складається план роботи зав. відділення на рік , квартал , місяць . В основу планування роботи відділення покладені основні принципи планування :
- обґрунтованість , конкретність і реальність плану по змісту і термінах виконання ;
- комплексність , системність і послідовність .

План роботи обговорюється в трудовому колективі і затверджується на зборах відділення .Проводиться системний контроль за його виконанням та інформування трудового колективу про отримані результати роботи .

Оцінка діяльності дитячого стаціонару та якості медичної допомоги

Система показників , прийнятих в охороні здоров’я – це сукупність кількісних і якісних характеристик , пов’язаних між собою . Не можна аналізувати і оцінювати діяльність лікарських установ у відриві від аналізу здоров’я населення , як в цілому , так і по окремим віковим і статевим групам , у відриві від забезпеченості кадрами , ліжковим фондом , матеріально-технічної оснащеності , об’єму , рівня і характеру допомоги поза стаціонаром ( допомога вдома сімейним лікарем , швидка та невідкладна допомога ).
Найбільш доцільним методом вивчення якості медичної допомоги є метод експертних оцінок . Цей методичний прийом використовується для оцінки правильності і своєчасності постановки діагнозу , вивчення причин розходження в діагнозах при направленні і клінічного ; своєчасності , повноцінності обстеження і лікування хворого в стаціонарі ; обгрунтованності і своєчасності госпіталізації ,консультативної допомоги , вивчення оптимальності строків лікування , оцінка взаємозв’язку між стаціонаром і поліклінікою.
Експертні оцінки проводжу щоквартально , аналізуючи якість медичної допомоги дітям з різною патологією по нозологіям .Копію експертної оцінки та детальний аналіз її направляю заступнику головного лікаря по медичній частині ,представляю на заняттях з сімейними лікарями з метою обговорення та пошуку оптимальних шляхів для ліквідації проблеми.
В теперішній час актуальним є оптимізація діяльності стаціонару .Але резерви більш ефективної роботи дитячого відділення пов’язані з покращенням надання допомоги на до госпітальному етапі .
Так ,добре організована профілактична робота серед дітей на лікарських дільницях (раціональне вигодовування дітей ,загартовування ,правильне фізичне виховання ,профілактика рахіту ,анемій )і своєчасна госпіталізація дітей в стаціонари при їх захворюванні суттєво відображаються на строках лікування , наслідках захворювання і матеріальних затратах на стаціонарне лікування кожного пацієнта .

Так ,при проведенні експертних оцінок установлено , що у відділення поступає 87% дітей з гострою патологією і 13% планово. 68% дітей поступає через відділення швидкої допомоги у вечірній та нічний час , вихідні дні , не дивлячись на те , що тривалість захворювання протікало 2-4 дні .Важливим є факт , що 16 % займають діти з зони обслуговування Дашівською міською лікарнею при наявності там дитячого відділення .Діти з Дашівської та Білковецікої дільниць поступають без направлень , а діти до 1-го року без супроводу медперсоналу . Доволі часто поступають діти з гострою патологією за направленням сімейного лікаря поліклініки в робочі дні без обстежень та консультацій суміжних спеціалістів , що призводить до додаткового навантаження на відділення .Резервом більш раціонального використання ліжкового фонду є якісна підготовка значної частини хворих в поліклініці до стаціонарного лікування .Велике значення для підвищення якості стаціонарної допомоги має своєчасна госпіталізація .
Причиною несвоєчасної госпіталізації в 56% випадків являється запізніле звернення батьків за допомогою , а у дітей першого року життя – нерегулярний патронаж медичними працівниками , в 15% - відмова батьків від госпіталізації на ранніх етапах захворювання , в 8% неправильний діагноз на до госпітальному етапі .
Недостатньо використовуються ліжка дитячого відділення в період низької захворюваності ГРЗ для оздоровлення школярів з хронічними захворюваннями під час канікул , для оздоровлення дітей з соціально-неблагополучних сімей .
Питання взаємозв’язку і послідовності можуть , і повинні , відігравати суттєву роль не тільки при направленні хворих із поліклініки в стаціонар , але і при виписці хворих на дільниці .При виписці хворих в сімейний лікар отримує детальний епікриз , де вказується діагноз ,результати лабораторного та функціонального обстеження , огляди лікарями-спеціалістами , проведене лікування , його результати , рекомендації сімейному лікарю з питань диспансеризації і подальшого лікування дитини в разі потреби .Виконання рекомендацій по веденню хворого в амбулаторних умовах сприяє закріплення результатів лікування в стаціонарі та попереджує розвиток рецидивів захворювання .За даними експертних оцінок показники , які характеризують наслідування в роботі стаціонару та поліклініки , наступні :
- повністю обстежені перед поступленням в стаціонар – 30%
- частково обстежені перед поступленням в стаціонар – 12%
- розходження діагнозів при направленні та клінічних – 8%
- частота відмов в госпіталізації – 0%
- до добова летальність в зв’язку з пізньою госпіталізацією – 0%

Структура виявлених нозологій при лікуванні хворих на базі дитячого відділення Іллінецької ЦРЛ за 2006 -2007 -2008 роки .

Таб . 3
Нозологія Кількість хворих
2006 рік . 2007 рік . 2008 рік .
Абс. % Абс. % Абс. %
Хвороби органів дихання 501 82,53 488 84,7 495 85,1
ГРВІ 161 26,5 160 27,7 167 28,7
Гострі пневмонії 98 16,14 96 16,6 89 15,3
Гострі бронхіти 205 33,77 198 34.3 203 34,9
БА 6 0,98 5 0,86 7 1,2
Стенозуючий ларинготрахеїт 31 5,1 29 5,03 29 4,9
Хвороби ШКТ 40 6,58 30 5,2 29 4,9
Гастрити , гастро дуоденіти 23 3,78 18 3,1 21 3.6
Функцій на шлунково-кишкова диспепсія 17 2,8 12 2,08 8 1,3
Хвороби ССС 29 4,7 24 4,16 27 4,6
ВСД 28 4,6 22 3,8 25 4,3
Вроджені вади серця 1 0,1 2 0,34 2 0,3
Анемії 5 0,8 6 1,0 4 0,6
Інфекції сечовидільної системи 32 5,27 28 4,8 26 4,4

Ведуче місце в структурі нозологій займають хвороби органів дихання, з них найбільший відсоток належить гострим бронхітам, що свідчить про належний рівень виявляємості , лікування та диспансеризації виявлених хворих з забезпеченням адекватного реабілітаційного процесу з метою попередження загострень захворювань та повного видужання пацієнта. Експертна оцінка історій хвороб дітей ,які лікувались з приводу пневмоній , свідчить , що основна частина дітей ( 87% ) поступають на стаціонарне лікування тільки на 3-4 добу захворювання , а 13 % дітей – через 7-10 днів від початку хвороби . В 100 % випадків пневмонії діагностуються рентгенологічно .
Антибактеріальна терапія проводиться емпірично ( з урахуванням скарг , клініки , перебігу захворювання і лабораторних показників ), оскільки провести антибіотико граму провести неможливо в зв’язку з технічними можливостями .В 100 % випадків в комплекс лікувальних процедур були включені фізіотерапевтичні процедури , масаж , інгаляції ( дітям старшого віку ) та ЛФК ( дітям після 1-го року ) .

Друге місце в структурі нозологій займають хвороби органів шлунково-кишкового тракту, з них найбільший відсоток належить хронічним гастродуоденітам .

Третє місце займають хвороби сечовидільної системи .
Останнє місце займають хвороби серцево-судинної системи, з них найбільший відсоток належить ВСД . Збільшився відсоток ВВС, що є, переважно, причиною кращої діагностики та збільшенню випадків обтяженого акушерського анамнезу ( збільшилась частота пологів у матерів з асоціальних сімей ,що дозволяють собі зловживати алкоголем та тютюнопалінням під час вагітності .

Показники ліжкового фонду
Таб .4
Показник 2006 рік . 2007 рік . 2008 рік .
Кількість ліжок 15 15 15
Кількість пролікованих хворих 607 (149,1%) 576 (141,5 wacko 581 (144,8 wacko
З них до 1-го року 150(24,07 % ) 169 ( 29,3 wacko 228(39,2%)
Кількість проведених ліжко днів 5704( 110,2%) 5639 (108,9 wacko 5916 (116,0%)
План роботи ліжка 350 350 340
Виконана робота ліжка 380,3 375,9 394,4
Середні строки лікування 9,7 10,1 10.6
померло - - -

Згідно з даними таблиці прослідковується чітка тенденція до перевиконання плану ліжко днів / кількості пролікованих хворих , що насамперед ,пов’язано з недостатністю ліжкового фонду відділення та , ймовірно , недостатньою роботою дитячої консультації (своєчасність проведення патронажів , адекватна оцінка стану дітей ) , оскільки значна частина хворих відноситься до вікової групи «до 1-го року» з тенденцією до збільшення показника .
В основному відділення працює на ургентну патологію , а оздоровлення дітей з диспансерної групи , особливо в літній час , могло б стати резервом рівномірної та безперебійної роботи ліжка .

Аналіз видачі лікарняних листків по догляду за хворими дітьми

Діти ,що хворіють , потребують догляду батьків , яким видаються листки непрацездатності по догляду за хворою дитиною з 3-х до 6-ти річного віку . Структуру видачі лікарняних листків представлено в таб. 5

Таб.5 Видача лікарняних листків по догляду за хворими дітьми
за 2006 -2008 р.р.
Нозологія 2006р. 2007 р. 2008 р.
всього В днях Середнє перебування всього В днях Середнє перебування всього В днях Середнє перебування
ГРВІ 13 77 5,9 10 77 7,7 7 52 7,4
Бронхіт 3 31 10,3 9 91 9,5 12 127 10,5

Пневмонія 4 33 8,25 5 49 9,8 8 99 12,3
Інші 2 17 8,5 2 9 4,5 3 37 13
всього 22 158 7,18 26 226 8,6 30 315 10,5

З викладеного видно ,що , незважаючи на зменшення ГРВІ ,збільшується кількість бронхітів та пневмоній , що свідчить про несвоєчасне поступлення дітей 3-6 років в стаціонар , погіршення епідеміологічної ситуації в дошкільних закладах .Середній ліжкодень менший за рекомендований в стандартах в зв’язку з тим , що матері не можуть перебувати в стаціонарі з дітьми повний курс лікування і з дітьми залишаються бабусі , які не потребують л/л .

Організація лікувально-діагностичного процесу і надання невідкладної допомоги та інтенсивної терапії

При поступленні дітей в стаціонар збирається детальний анамнез ,вивчається представлена документація , дані лабораторного та функціонального ( при наявності ) обстеження .Складається план обстеження та лікування згідно протоколів та стандартів .Діти до 3-х років життя та їх матері ( за відсутності – батьки ) в 100 % випадків проходять обстеження на кишкову групу .При призначенні лікування враховуються основний діагноз , імунологічний стан , супутня патологія , аномалії конституції , спадковість , характер вигодовування , перенесені захворювання та ін .У відділенні строго дотримується циклічність заповнення палат та дотримання санітарно-епідеміологічного режиму .
При госпіталізації дитини у важкому стані , вона поступає у палату інтенсивної терапії .
Оснащення палати :
- медична шафа з медикаментами ( перелік додається )
- «АМБУ»
- Електровідсмоктувач стаціонарний електричний ОХ-10
- Гумові груші одноразові
- Апарат Боброва
- Пеленальний стіл
- Процедурний стіл
- Ліжко
- Шлункові зонди
- Катетери для проведення венепункції
- Штативи
- Медична вага
- Методичні рекомендації по наданню невідкладної допомоги при термінальних станах

Перелік медикаментів в палаті інтенсивної терапії
Таб .6
№ п/п Найменування Кількість
1. Адреналін 0,1% ,амп. 1
2. Димедрол 1% ,амп. 2
3. Еуфілін 2,4% ,амп. 1
4. Преднізолон 3% ,амп. 1
5. Глюкоза ,5% 1
6. Фізіологічний розчин 0,9% 1
7. Допамін ,4% ,амп. 1
8. Дексаметазон 0,4 % ,амп. 1
9. Ампісульбін ,фл. 1
10. Цефтріаксон ,фл. 1
11. Вентолін 1
12. Лазікс , 1% ,амп. 1
13. Анальгін 50% ,амп. 2
14. Сибазон ,0,5% 2
15. Папаверину гідрохлорид 2% ,амп. 2
16. Магнію сульфат 25% , амп. 1

Інтенсивну терапію отримують діти з ускладненими формами пневмонії ; ГРВІ ,ускладнені нейротоксикозом ; гострі отруєння ; гострі стенози гортані .При вкрай важкому стані діти госпіталізуються в відділення реанімації та переводяться в дитяче відділення після покращення стану .Методами реанімаційної допомоги володіють чергові лікарі та середній медперсонал , а в разі потреби викликається черговий реаніматолог та зав.відділенням . В залежності від стану дитини , діагнозу та віку визначається склад препаратів , строки ін фузійної терапії ,швидкість введення препаратів , проводяться заходи по профілактиці ускладнень .При необхідності переводу в ОДКЛ ,дитина транспортується в транспортабельному стані , в супроводі медичної сестри та за попереднім погодженням з завідувачем відповідного відділення .

Використання пара клінічних служб в лікувально-діагностичній роботі

Велике значення в роботі практикуючого лікаря займає використання лабораторних обстежень, оскільки при проведенні диференціальної діагностики є важливим врахування всіх особливостей перебігу даного захворювання.
Всі діти , що поступають в стаціонар , обстежують ся лабораторно в першу добу завдяки цілодобовому чергуванню лаборантів , що дає можливість швидко визначити тактику лікування і скоротити середні строки перебування дитини в стаціонарі . Рівень лабораторного обстеження представлено в таблиці :

Таб .7
Вид лабораторного обстеження 2006 рік 2007 рік 2008 рік
Аналізів всього 11897 11428 11678
На 1-го хворого 19,6 19.8 20,0
З них клінічних всього 10986 10358 10495
На 1-го хворого 18,09 17,9 18,0
З них біохімічних всього 911 1070 1219
На 1-го хворого 1,5 1,9 2,0

При ефективній комбінації медикаментозного та додаткових методів лікування, зазвичай, зменшується потреба в проведенні повторних лабораторних обстежень. Саме таку картину спостерігаємо, порівнюючи дані ,представленні в відповідних таблицях , що демонструють збільшення ефективності лікування та відсутність необхідності багатократного проведення лабораторних обстежень з метою корекції лікування. З викладених даних зрозуміло , що лабораторне обстеження в дитячому відділенні використовується відносно стабільно з тенденцією до збільшення використання біохімічних досліджень , що пов’язано , насамперед , з розширенням можливостей лабораторії та дає змогу більш глибоко обстежувати хворих .

З метою зменшення інвазивних методів обстеження широко використовую УЗ-діагностику , ЕКГ, спірографію ,рентгенографію .Особливої уваги заслуговує УЗД, оскільки це безпечний та інформативний метод. Даний метод ,на жаль , використовується недостатньо в зв’язку з відсутністю спеціаліста УЗД , тому ,при потребі та за змоги батьків , діти обстежуються в ОДКЛ . В 2007 році стало можливим проведення спірографії , що дало змогу оцінювати функціональний стан легень в динаміці при захворюваннях дихальних шляхів у дітей старшого віку .Як видно з таблиці , даний метод використовується все ширше. Широко використовується метод рентгенографії : верифікація пневмоній в 100 % , ускладнені форми бронхітів , при проведені диф.діагностики при захворюваннях дихальної системи .

Таб .8
Метод обстеження 2006 рік 2007 рік 2008 рік
Рентгенографія 123(20,27%) 127(22,04%) 133(22,8%)
ЕКГ 134(22,07%) 129(22,39%) 129(22,39%)
УЗД 47(7,4%) 42(7,2%) 41(7,0%)
Спірографія - 63(10,9%) 91(15,6%)

Використання не медикаментозних методів лікування

Таб .9
Метод 2006 рік 2007 рік 2008 рік
Абс .число відсоток Абс .число відсоток Абс .число відсоток
Фізіотерапевтичний 481 79,2 504 87,5 506 87
ЛФК 199 32,7 201 34,8 209 35,5
Масаж 308 50,74 312 54,1 288 49,5

Фізіотерапевтичні методи лікування ,масаж та ЛФК займають значне місце в веденні хворих, зменшуючи терміни застосування хіміопрепаратів та ,відповідно, проявів побічних ефектів, що, в результаті ,покращує відновний період .Знайомлячись з публікаціями в медичних журналах та монографіями відкрила для себе методику використання препаратів, виготовлених з продуктів бджільництва та рослин ,адже принцип повернення до натуральних лікувальних препаратів надзвичайно актуальний в даний час. У відділенні з успіхом використовується метод аромотерапії з використанням масел рослин під час гострого перебігу та для реабілітації . Арттерапія доставляє багато задоволення наряду з позитивним психологічним впливом на пацієнтів ,що покращує процеси виздоровлення та реабілітації .
Масаж призначаю , переважно , при хворобах органів дихання .Відмічено надзвичайний вплив масажу на кількість проведених ліжко днів в сторону їх скорочення ,що забезпечує більш раціональне використання ліжкового фонду відділення .
ЛФК використовую при знятті гостроти патологічного процесу з метою швидшого відновлення функціонального стану організму дітям дошкільного та шкільного віку . Охоплення диспансерних хворих стаціонарним лікуванням відіграє важливу роль в проведенні профілактичних міроприємств та протирецидивного лікування, полегшує контроль за перебігом реабілітаційного періоду та дозволяє повніше обстежити та більш достовірно визначити напрямки нагляду за даними хворими, тому в своїй роботі я тісно співпрацювала з лікарями поліклініки та ставила роботу з диспансерними хворими на одне з чільних місць .
Неможливим є проведення кисневої терапії , фототерапії , забезпечення теплового режиму в зв’язку з відсутністю технічного забезпечення , періодично є неможливим обстеження дітей до 3-х років та їх матерів на кишкову групу ( в зв’язку з непроплатою лікарнею послуг СЕС )
З метою збільшення ефективності лікування скорочення терміну перебування на ліжку та покращення психоемоційного стану пацієнтів широко застосовую Накази МОЗ України по затвердженню протоколів лікування різних нозологічних форм:

№325 від 30.06.04 Про затвердження Протоколів лікування дітей з гострими
отруєннями (“Дитяча токсикологія”).
№355 від 09.07.04 Про затвердження Протоколів лікування дітей за спеціальністю “ Дитяча імунологія”.

№438 від 31.08.04 Про затвердження Протоколів лікування дітей за спеціальністю “Дитяча нефрологія”.
№437 від 31.08.04 Про затвердження клінічних протоколів надання медичної допомоги при невідкладних станах у дітей на госпітальному та до госпітальному етапах.
№9 від 10.01.05 Про затвердження Протоколів лікування дітей за спеціальністю “Педіатрія” .
№18 від 13.01.05 Про затвердження Протоколів лікування дітей за спеціальністю “ Дитяча пульмонологія».

№364 від 20.07.05 Про затвердження Протоколів лікування дітей за спеціальністю “Дитяча гематологія”.

№767 від 27.12.05 Про затвердження Протоколів діагностики та лікування алергологічних хвороб у дітей.

Санітарно –освітня робота

У відділенні постійно проводиться санітарно –освітня робота серед батьків та дітей старшого віку . Працює Школа «Відповідального батьківства» , на заняттях якої піднімаються питанні вигодовування дітей раннього віку , раціональне харчування матері-годувальниці , профілактика та виявлення шлунково-кишкових захворювань , глистяна інвазія , небезпечні стани у дітей раннього віку та ін. Санітарно-гігієнічна пропаганда направлена на своєчасне звернення за медичною допомогою , дотримання здорового способу життя . Щорічно випускаються санітарні бюлетені на актуальні теми та розміщуються в місцях вільного доступу батьків та дітей .

Впровадження нових методик обстеження та лікування

За час звітного періоду у відділенні впроваджені наступні нововведення :
1.Застосування препарату «Тіотріазолін» у дітей з ВСД ( сумісно з проведенням стандартної терапії використовували тіотриазолін 1 % в дозі 0,5 мг/кг/д в/м на протязі 10 днів .Відмічена швидка стабілізація А/Т )
2. Застосування препарату «Мілістан» -сироп від кашлю у дітей з бронхітом (на фоні стандартного лікування використовували мілістан дітям до 2-х років в дозі 2,5 мл. 2 р/д , дітям від 2-х до 5 років в дозі 2,5 мл. 3 р/д . Відмічено більш виражений ефект по відношенню до відновлення дренажної функції бронхів , динаміки в’язкості мокроти , що важливо як з медичної так і з фармако - економічної точки зору )
3. Застосування препарату «Арбідол-ленс» у дітей з ГРВІ (діти 6-12 років отримували препарат по 0,1 г. 3 р/д на протязі 3-х днів ; більше 12 років по 0,2 г. 3 р/д на протязі 3-х днів .Відмічено швидке зникнення катаральних явищ .)
4. Застосування препарату «Лактовіт – форте» на фоні використання а/б в комплексному лікуванні захворювань ВДШ при несприятливому анамнезі по відношенню до дизбіозу ( до 1-го року 1 капс./д , 1-6 років 2 капс./д , старше 6 років 3 капс./д .Відмічено відсутність скарг та проявів медикаментозного дизбіозу ) .
5.Застосування препарату «Бон-апетит» при появі скарг на немотивоване зниження апетиту у дітей молодшого шкільного віку (по 2,5 мл. за 30 хв. до їжі 3 р/д. Не відмічено суттєвого покращення апетиту )
6. Використання препарату «Ентеросгель» в комплексній терапії пієлонефритів на протязі 14 днів з метою зменшення ендотоксткозу .
7. Використання препарату «Фрібріс» при поллінозах у дітей 14-18 років по 5 мг. 1 р/д на протязі 5-10 днів в залежності від важкості перебігу . Відмічено зниження інтенсивності проявів або зникнення симптомів поллінозу на 3-4 день лікування .
8. Використання препарату «Гепабене» у дітей з проявами ДЖВШ по 1 капс. 2-3 р/д під час їжі 3 тижні .Уже наприкінці 1-го тижня відмічено покращення загального стану , покращення апетиту , зникнення проявів больового с-му .
9. Використання препарату «Ворміл» у комплексному лікуванні гельмінтозів у дітей старших 2-х років по 400 мг. 1 р/д 3 дні ( сумісно з використанням пробіотиків , ентеросорбентів ) .
10.Використання препарату «Лімфоміозот» в комплексному лікуванні лімфаденітів по 3-14 крапель в залежності від віку 3 р/д протягом 3-х тижнів .Відмічено швидке покращення стану .

11. Широко використовується методика ароматерапії в комплексній терапії різних захворювань та вперіод реабілітації ( масло сосни , розмарину , неролі , піхти , ладану та ін .) після детального збору алергологічного анамнезу .
12. З метою виявлення психічних порушень на ранніх стадіях та прослідковування психосоматичного стану під час перенесення хвороби використовую методику арттерапії у дітей після 3-х років .Для зацікавлення дітей у відділенні відкрито виставку малюнків в кімнаті для гостей .

Завдання та перспективи розвитку в роботі дитячого відділення Іллінецької ЦРЛ

1.Розширити спектр не медикаментозних методів лікування .
2.Покращити рівень обстеження дітей в стаціонарі за рахунок збільшення проведення біохімічних досліджень.

3.Покращити рівень обстеження дітей, що поступають планово, на догоспітальному етапі.

4.Забезпечити 100% охват дітей консультаціями суміжних спеціалістів при наявності показань.

5.Покращити рівень диспансеризації дітей, що перебувають на стаціонарному лікуванні.

6.Забезпечити повне обстеження дітей за показаннями та відповідно до можливостей.

7.Покращити санітарно-просвітну роботу серед матерів, які перебувають в дитячому відділенні по догляду за дітьми.

8.Дотримуватись санітарно-протиепідемічного режиму для недопущення реінфекцій.

Перелік використаної літератури

1.“Медицина дитинства” I – II Т.Т
За редакцією академіка Академії наук вищої школи України ,
Проф.П.С.Мощича ,
Київ “Здоров’я” 1994

2.Справочник “Неотложные состояния у детей”
под редакцией академика РАМН Ю.Е.Вельтищева ,
Москва “Медицина” 1994

3.Справочник “Неотложные состояния у детей”
под редакцией А.Д.Петрушина с соавт. ,
Москва “Медицинская книга” 2002

4.Неонатология I-IIт.т.
Н.П.Шабалов
Учебник для педиатрических факультетов медицинских вузов и врачей постградуального обучения
Санкт-Петербург “Специальная литература” 1995

5. “Инфекционные болезни у детей”
Н.И.Нисевич , В.Ф.Учайкин
Москва “Медицина”1985

6. “Детские болезни”
Н.П.Шабалов
Санкт-Петербург “Специальная литература” 1995

7. “Педиатрия”
В. Г. Майданник
Киев “А. С. К.” 1999.

8. “Клиническая нефрология детского возраста.”
А. В. Папаян.
Санкт - Петербург “СОТИС” 1997

9. “Детская эндокринология”
М. А. Жуковский
Москва “Медицина” 1995.

10.Журнал “Здоровье женщины” 3(11)2002

11.Журнал “Перинатологія та педіатрія” 2-3/2001

12.Журнал “Лікування та діагностика” 1-4/2002

13. Журнал “Лікування та діагностика”1-2/2003

14.Журнал “Журнал практичного лікаря”1-5/2002

15.Журнал “Современная педиатрия”1(10)/2006

16.”Сердце ребенка”
М. С. Гришило
Винница 2005

17. “Неотложные состояния у детей”
А. И. Гнатюк
Винница 2006.

18.”Практическая кардиология детского возраста. Диффузные заболевания соединительной ткани”
А. И. Гнатюк, В. П. Попов
Винница 2007.

19.Збірник Наказів МОЗ України
Т.1 , т.2 , т.3 .

Голові обласної атестаційної комісії
Управління Охорони Здоров’я
та курортів облдержадміністрації
Бабій Т.Ф.
Лікаря – педіатра Іллінецької ЦРЛ
Рябошапко О.В.

Заява

Прошу Вашого дозволу на проведення атестації по педіатрії та присвоєння I-ї кваліфікаційної категорії . Стаж роботи лікарем-педіатром 11 років . Відповідні документи додаються .

/ Рябошапко О.В. /

Голові обласної атестаційної комісії
Управління Охорони Здоров’я
та курортів облдержадміністрації
Бабій Т.Ф.

Заява

Адміністрація Іллінецького РТМО просить проатестувати лікаря –педіатра
Рябошапко О.В. на присвоєння I-шої кваліфікаційної категорії по педіатрії .

Головний лікар Іллінецького РТМО О.Ф.Манжуловський

«ЗАТВЕРДЖУЮ»
Головний лікар
Іллінецької ЦРЛ
Манжуловський О.Ф.
« » 2009р

САМОЗВІТ
Про роботу лікаря-педіатра
Іллінецької центральної районної лікарні
Рябошапко Олександри Василівни
«за 2006 – 2008 р.р.»

.

Рецензія
На самозвіт про проведену роботу
лікаря – педіатра Іллінецької ЦРЛ
Рябошапко О .В .
За 2006 -2008 рр.

Самозвіт про проведену роботу лікаря-педіатра Іллінецької ЦРЛ Рябошапко О.В. викладений на 16 аркушах друкованого тексту на державній мові .В звіті відображено основні показники роботи дитячого відділення в повному обсязі .Рябошапко О.В. постійно впроваджує в роботу методичні рекомендації та інструкції по проведенню лікувально – діагностичного процесу .В визначенні тактики ведення пацієнтів користується Наказами МОЗ України по затвердженню протоколів лікування різних нозологічних форм . Відмічено стійке перевиконання плану по кількості пролікованих хворих ( в середньому на 41%-49 % ), що , насамперед , пов’язано з недостатністю ліжкового фонду .Позитивним є збільшення середніх строків лікування , що свідчить як про збільшення кількості хворих з важчим перебігом захворювання , так і про чітке виконання стандартів лікування .В структурі нозологій переважають , з тенденцією до збільшення , хвороби органів дихання ( переважно за рахунок ускладнених форм ГРВІ ) , що свідчить як про погіршення епідеміологічної ситуації в регіоні , так і про погіршення надання профілактичної та первинної допомоги на дільницях .Діти поступають у відділення в 68 % в ургентному порядку , в зв’язку з чим до госпітальне обстеження проводиться неповно , що збільшує навантаження на персонал відділення .Перебуваючи на стаціонарному лікуванні ,пацієнти обстежуються в повному обсязі , за потреби консультуються фахівцями суміжних спеціальностей ІЦРЛ та ОДКЛ .У відділенні працює «Школа відповідального батьківства» .Відсутні випадки летальності .Широко впроваджується пропаганда безкоштовного донорства . Силами персоналу відділення проводиться поточний ремонт .Суворо дотримується санітарно – протиепідемічний режим , про що свідчить відсутність спалахів внітрішньолікарняних інфекцій та реінфекцій серед дітей , що перебувають на стаціонарному лікуванні .Зі звіту видно , що лікар Рябошапко О.В. – грамотний спеціаліст , постійно працює над підвищенням свого фахового рівня , обґрунтовано застосовує на практиці набуті знання , вимоглива до себе та підлеглих , сумлінно відноситься до виконання службових обов’язків .
Рахую ,що звіт викладено в повному обсязі та з дотриманням всіх вимог , що відповідає I –й атестаційній категорії з педіатрії лікаря – педіатра Рябошапко О.В.


Районний педіатр Іллінецького РТМО О.Є.Атаманюк

Виробнича характеристика

Рябошапко Олександра Василівна 10 .04 .74 року народження в 1991 -1997 роках навчалась в Національному медичному університеті ім. .О.О.Богомольця на педіатричному факультеті по спеціальності «педіатрія» .В 1997 -1998 р.р. проходила інтернатуру на базі Хмельницької ОДЛ по спеціальності «педіатрія» .В 1998 році працювала в Сторожинецькій ЦРЛ Чернівецької області на посаді лікаря школи – інтернату .В 2000 році переведена для подальшої роботи в дитячу консультацію Сторожинецької ЦРЛ на посаду дільничного лікаря –педіатра .Неодноразово працювала за сумісництвом та по замісництву в інфекційному та дитячому відділеннях .В 2003 році проходила передатестаційний цикл в Київській медичній академії післядипломної освіти ім. П .Л .Щупика , склала іспит , отримала рекомендацію на присвоєння II –ї кваліфікаційної категорії з педіатрії .В подальшому переведена в дитяче відділення Сторожинецької ЦРЛ на посаду ординатора .З 2005 року працювала дільничним лікарем –педіатром по селу на базі Іллінецької ЦРЛ на протязі 5-ти місяців , далі переведена ординатором дитячого відділення Іллінецької ЦРЛ з виконанням обов’язків завідуючого відділенням .В 2006 році пройшла передатестаційний цикл з педіатрії на базі Вінницького Національного медичного університету , отримала рекомендацію на присвоєння II –ї кваліфікаційної категорії з педіатрії .В 2006 році атестована з присвоєнням II –ї кваліфікаційної категорії з педіатрії .В 2009 році пройшла передатестаційний цикл з педіатрії на базі Вінницького Національного медичного університету ,отримала рекомендацію на присвоєння I-ї кваліфікаційної категорії з педіатрії .
За термін роботи зарекомендувала себе грамотним спеціалістом , постійно працює над підвищенням свого фахового рівня , вміло застосовує на практиці свої знання , вимоглива до себе та товаришів по роботі , з турботою відноситься до хворих та їх мікро оточення .Регулярно опрацьовує нову методичну літературу , впроваджує нові методи лікування та інструкції , сумлінно відноситься до своїх службових обов’язків , дисциплінована .Приділяє належну увагу проведенню профілактичних та лікувально –оздоровчих заходів серед дітей усіх вікових груп .Користується повагою серед колег по роботі та батьків пацієнтів .Приймає активну участь в житті колективу лікарні .Завдання керівництва виконує вчасно та в повному обсязі .

Головний лікар Іллінецької ЦРЛ О.Ф.Манжуловський

Впровадження нових методик обстеження та лікування

За час звітного періоду у відділенні впроваджені наступні нововведення :
1.Застосування препарату «Тіотріазолін» у дітей з ВСД ( сумісно з проведенням стандартної терапії використовували тіотриазолін 1 % в дозі 0,5 мг/кг/д в/м на протязі 10 днів .Відмічена швидка стабілізація А/Т )
2. Застосування препарату «Мілістан» -сироп від кашлю у дітей з бронхітом (на фоні стандартного лікування використовували мілістан дітям до 2-х років в дозі 2,5 мл. 2 р/д , дітям від 2-х до 5 років в дозі 2,5 мл. 3 р/д . Відмічено більш виражений ефект по відношенню до відновлення дренажної функції бронхів , динаміки в’язкості мокроти , що важливо як з медичної так і з фармако - економічної точки зору )
3. Застосування препарату «Арбідол-ленс» у дітей з ГРВІ (діти 6-12 років отримували препарат по 0,1 г. 3 р/д на протязі 3-х днів ; більше 12 років по 0,2 г. 3 р/д на протязі 3-х днів .Відмічено швидке зникнення катаральних явищ .

4. Застосування препарату «Лактовіт – форте» на фоні використання а/б в комплексному лікуванні захворювань ВДШ при несприятливому анамнезі по відношенню до дизбіозу ( до 1-го року 1 капс./д , 1-6 років 2 капс./д , старше 6 років 3 капс./д .Відмічено відсутність скарг та проявів медикаментозного дизбіозу ) .
5.Застосування препарату «Бон-апетит» при появі скарг на немотивоване зниження апетиту у дітей молодшого шкільного віку (по 2,5 мл. за 30 хв. до їжі 3 р/д. Не відмічено суттєвого покращення апетиту )
6. Використання препарату «Ентеросгель» в комплексній терапії пієлонефритів на протязі 14 днів з метою зменшення ендотоксткозу .
7. Використання препарату «Фрібріс» при поллінозах у дітей 14-18 років по 5 мг. 1 р/д на протязі 5-10 днів в залежності від важкості перебігу . Відмічено зниження інтенсивності проявів або зникнення симптомів поллінозу на 3-4 день лікування .
8. Використання препарату «Гепабене» у дітей з проявами ДЖВШ по 1 капс. 2-3 р/д під час їжі 3 тижні .Уже наприкінці 1-го тижня відмічено покращення загального стану , покращення апетиту , зникнення проявів больового с-му .
9. Використання препарату «Ворміл» у комплексному лікуванні гельмінтозів у дітей старших 2-х років по 400 мг. 1 р/д 3 дні ( сумісно з використанням пробіотиків , ентеросорбентів ) .
10.Використання препарату «Лімфоміозот» в комплексному лікуванні лімфаденітів по 3-14 крапель в залежності від віку 3 р/д протягом 3-х тижнів .Відмічено швидке покращення стану .
11. Широко використовується методика ароматерапії в комплексній терапії різних захворювань та вперіод реабілітації ( масло сосни , розмарину , неролі , піхти , ладану та ін .) після детального збору алергологічного анамнезу .
12. З метою виявлення психічних порушень на ранніх стадіях та прослідковування психосоматичного стану під час перенесення хвороби використовую методику арттерапії у дітей після 3-х років .Для зацікавлення дітей у відділенні відкрито виставку малюнків в кімнаті для гостей .
Просмотров: 26406 | Добавил: нік | Рейтинг: 4.2/4
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный хостинг uCoz